Planina Zlatar čiji se obronci naslanjaju na Novu Varoš, nalazi se na 270 km od Beograda i u okviru Prostornog plana Republike Srbije izdvojena je kao deo zapadne turističke zone. To je zatalasani plato koji se prostire između reka Lima, Uvca i Mileševke. Planina Zlatar je jedinstvena planina sa velikim svojstvom samoregulacije. Epicentar zdrave energije. Mesto gde zdrava priroda, voda i hrana čine žitelje među najzdravijim na planeti, gostima unapređuje zdravlje a bolesnicima daje blagodet ozdravljenja. Zaštićene vrste od beloglavog supa do žutog leptira i endemske vrste flore opstaju, upravo zahvaljujući zdravom staništu - Zlataru.

Vodič za planinarenje na Zlataru - kliknite za više informacija

Zbog mediteranske i planinske klime, velikog broja sunčanih dana i lekovitog vazduha, Zlatar se smatra vazdušnom banjom, a tu su i mirisne livade i bistra jezera koja okružuju omorike i breze. Mir i tišina koju remeti samo poj ptica se podrazumeva. Turističku ponudu Zlatara upotpunjuju tri veštačka jezera – Zlatarsko, Uvačko i Radoinjsko, manastiri Mileševa i Banja, crkve brvnare u Kućanima i Radijevićima. Nedaleko Zlatara nalazi se i kanjon reke Uvac, jedno od retkih preostalih staništa beloglavog supa. Ovaj prirodni rezervat svojim divnim pejzažima, bistrom vodom bogatom ribom, a naročito zbog splavarenja, privlači pažnju brojnih turista.


Free Joomla Extensions

001
01
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
016
017
018
019
020
021

Prosečna nadmorska visina na Zlataru je oko 1500 metara, a nadmorska visina lokacije na kojoj je smeštena Vila "Zlatarski san" je oko 1200 metara. Površ Zlatara je raščlanjena brojnim dolinskim sistemima, kao i blago zaobljenim vrhovima, pa je kao takva pogodna za lociranje turističkih i sportskih objekata.

U imenu ove planine sažeta su sva njena svojstva: mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama, spoj mediteranske i planinske klime, maksimalan broj sunčanih dana (951 čas godišnje), blagotvorni vazduh obogaćen tempertinom i ozonom zbog čega je planina dobila status vazdušne banje uredbom Vlade Republike Srbije, te je samim tim jednako atraktivna kako za ljude sa zdravstvenim potrebama, tako i za sportiste, rekreativce i ostale.

Ima izvanredne uslove za lečenje srčanih oboljenja i plućnih bolesti. Izvanredni klimatski uslovi pružaju mogućnost za lečenje neuroloških oboljenja a potvrđeno je da ova planina leči i bolesti modernog doba izazvane stresom i padom imuniteta. 

Planina Zlatar sa najviše sunčanih dana u godini poznata je po čistom vazduhu za odmor i rekreaciju.


Free Joomla Extensions

Vi ste ovde: Home O Zlataru